Dalende materiaalprijzen verwacht?

De materiaalprijzen staan op dit moment onder druk. De koers van de nikkel is de laatste paar weken behoorlijk gedaald en staat daarmee op haar laatste peil sinds lange tijd en ook de andere metalen doen het niet zo goed.

Zomerreces of is er wat meer aan de hand? Het is inderdaad zo dat grondstoffenprijzen tijdens de zomermaanden vaak iets dalen – o.m. wegens een verminderde vraag, maar dat is zeker niet de regel. We gaan ervan uit dat er hier meer aan de hand is.

 

 

 

Als we naar de markten van de grondstoffen zien, zien we eigenlijk dat alle grondstoffen het slecht doen. Olie, metalen, aluminium, zelfs landbouwproducten doen het niet zo goed. Dit is reeds een tijd een trend aan het worden en het wordt er niet beter op. Gezien er toch een aantal economische factoren op de achtergrond meespelen, vermoeden we wel dat we als verbruiker de volgende maanden na wat dalende prijzen gaan, na maanden zeer licht gestegen te zijn.

Eén van de belangrijkste oorzaken is de vertraging van de Chinese economie die net op een punt komt na jaren van productiecapaciteitsverhogingen net om die Chinese economie te kunnen bedienen, en dat is niet iets dat op enkele maanden opgelost zal zijn. Er worden dus prijsdalingen verwacht voor metaal, inox en aluminium. De effectieve prijsdalingen zullen pas met vertraging naar de consument worden doorgerekend, omdat producenten de materialen die nu verkocht worden nog steeds aan eerder hogere prijzen hebben aangekocht.

Hoe sterk de prijsdalingen zullen zijn, is ook nog een vraagteken aangezien producenten reeds geruime tijd klagen dat ze onder kostprijs werken, dus mogelijk gaat een deel gewoon naar een iets grotere marge voor hen...

Voor onze sector is dit niet zo'n goed nieuws aangezien een groot deel van de activiteit van onze klanten gelinkt is aan grondstofverwerking, vaak olie. Lagere prijzen zetten bij hen vaak een rem op hun investeringen.

Peter Depraetere

 

17 augustus 2015