Deprest gaat voor EN1090 EXC3

Deprest is voornamelijk gekeurd voor de fabrikatie van drukvaten volgens PED. Binnenkort komt daar een keuring bij, voor het uitvoeren van snij en lasprojecten volgens EN1090 EXC3. Deprest heeft hier reeds jaren de juiste troeven in huis, zijnde:
- full traceability van materialen voor al hun projecten
- voldoende opgeleide lasspecialisten: een lasingenieur (IWE), lastechnologist (IWT) en een lasspecialist (IWS), alsook mensen opgeleid voor visuele lasinpectie als voor het uitvoeren van PT testing.
- een gescheiden inox en ijzerverwerking
- een ruime database aan eigen PQR’en (dit is een extra vereiste tov EXC2 waar de WPS’sen mogen opgemaakt worden op basis van de beproefde lastoevoegmaterialen), permanent bijgeschoolde lassers …
- voldoende opgeleide mensen om berekeningen uit te voeren

 

Wij zijn nu bezig met het opstellen van het handboek, procedures en formulieren, hoewel wij vanuit onze andere keuringen en ISO uiteraard al behoorlijk gestructureerd werken en reeds over veel procedures beschikken.

De laatste jaren merken wij op de markt van de toelevering van het laswerk een versnelde interesse in gecertifieerd laswerk, en terecht. Terwijl vroeger de meeste constructieateliers nog nooit gehoord hadden van welding books, PQR, WPS, WPQ’s, laat staan effectief volgens diverse normen werkten, begint dat toch wel te wijzigen, hoewel er nog veel cowboys actief zijn.

Een EN1090 certifiering EXC3 moet voor ons haalbaar zijn in dit najaar (oktober-november 2017).

Interesse in lasprojecten? Aarzel niet ons te contacteren.

Peter Depraetere

 

29 juli 2017