Door een stijgend aantal projecten met grotere wanddiktes heeft Deprest geïnvesteerd in een nieuw toestel: Het gutstoestel.
Dit toestel, met een capaciteit van 1000A, wordt gebruikt om te “gutsen”.

Gutsen

Wat is gutsen?

Het is een proces dat materiaal wegneemt van een werkstuk, het is een vorm van slijpen of gecontroleerd branden en wordt gebruikt voor het opschonen van de las alvorens een volgende pas aan te brengen.

Gutsen 2

 

 

 

 

Waarvoor wordt het toegepast?

Het gutsen wordt vooral toegepast bij dikke materialen (>25mm) die gelast worden door de automatische onder poederdek lasmachine. Een 1e toepassing is het verwijderen van de 1e las pas. Eén van de reden waarom deze verwijderd wordt is omdat deze 1e pas vaak onder grote spanning staat en dit zou kunnen leiden tot lasfouten. Een 2e toepassing is om lasfouten die diep in het materiaal zitten makkelijk en snel te verwijderen.

Onze specifieke noden zijn gemak, snelheid en een goede proces controleerbaarheid met weinig nabewerking.

Gutsen 3

Maar waarom niet slijpen, oxy acetyleen branden of plasma branden?

  • Slijpen is te traag en je kan fouten minder goed detecteren waardoor het minder goed controleerbaar blijkt.
  • Oxy acetyleen branden is te snel en te hevig. Dit proces zal eerder worden toegepast om materialen te snijden. Voor onze noden is het veel te oncontroleerbaar.
  • Plasma branden zou een goed alternatief kunnen zijn omdat het snel en gemakkelijk is. Het is echter niet eenvoudig te controleren en er is veel nabewerking nodig

Conclusie

Het gutsen blijkt voor onze noden een ideaal proces te zijn. Het is makkelijk, nauwkeurig, snel en goed te controleren en het heeft slechts een kleine nabewerking nodig.

Peter Depraetere

 

 

 

27 augustus 2015