Inox drukvat Inox drukvatje Inox: Afbeelding 3 Inox: Afbeelding 4 Inox: Afbeelding 5

Deprest gebruikt in ketelbouw en apparaten courant volgende roestvrij staal soorten:


- inox 304L, werkstofnummer 1.4307
- inox 316L, werkstofnummer 1.4404
- inox 316ti, werkstofnummer 1.4571
- diverse duplex en superduplex kwaliteiten (o.a. 1.4462, ...)


In mindere mate worden eveneens kwaliteiten zoals rvs321 en hittebestendige inoxsoorten gebruikt.
Verder verwerkt Deprest ook regelmatig hooggelegeerde materialen voor zeer specifieke toepassingen zoals Hastelloy, SMO, Uranus om er maar enkele te noemen.

Deprest heeft ruime ervaring met alle bovenstaande materialen en hun eventuele specifieke problematieken. In de regel bepaalt de klant de te gebruiken materiaalkwaliteit.

Deprest beschikt over een gescheiden hal voor inoxbevestiging.

Inox, wat technische achtergrond

Inox of roestvast staal is ‘een ijzerlegering waar minimaal 10,5% chroom aan toegevoegd werd en die maximaal 1,2% koolstof bevat. Deze waarden zijn immers het omslagpunt waarop staal een zelfherstellende oxidelaag begint te vormen (ook wel oxidehuid of passivatielaag genoemd), waardoor het onderliggende metaal beschermd wordt en de corrosieweerstand sterk verbetert. Deze oxidelaag (en de naam zegt het zelf) wordt spontaan gevormd door contact met de lucht (zuurstof) en resulteert in een laag die passief is en dus corrosiebestendiger is. Roestvast staal is dus technisch het juiste woord, niet roestvrij. Wordt het staaloppervlakte door omstandigheden beschadigd, komt in eerste instantie de ijzerlegering opnieuw vrij zonder oxidehuid. Op dit moment is het materiaal extra kwetsbaar, maar in de regel herstelt de oxidelaag zichzelf spontaan, opnieuw in contact met de lucht. Uiteraard bestaan er zeer veel verschillende ijzerlegeringen die aan de definitie van ‘roestvast staal’ voldoen, de ene al meer corrosiebestendig dan de andere. Naast ijzer, chroom en koolstof worden eveneens stoffen als nikkel, molybdeen, titaan e.d. toegevoegd. De meest gebruikte legering, RVS304 bestaat uit 18% chroom en 8% nikkel.

Kwaliteiten en werkstofnummers

Wat het er niet gemakkelijker op maakt, is dat de diverse kwaliteiten, toch zeker de inoxkwaliteiten op verschillende manieren worden aangeduid, hetzij via het werkstofnummer volgens de EN of volgens AISI/ASTM, of zelfs volgens andere normen of commerciële benamingen. De meest handige opzoektool is deze die te vinden is op we website van Eurinox.

 

Deprest beschikt over een uitgebreid materiaalcertificatenbeheer en tracering, inclusief de nodige tools voor
overstempeling, waardoor de kwaliteit van uw project gewaarborgd kan worden.

 

In de fotogalerij kan u realisaties van ons zien.