Dalende nikkelprijzen

De nikkelprijzen lijken de dalende trend van de voorbije weken alleen maar verder te zetten. Na een opwaartse trend in het begin van het jaar en het voorjaar, lijkt het ter op dat de nikkelprijzen binnen enkele weken terug op het lagere peil van begin dit jaar zullen staan.

Nikkel is een belangrijke grondstof van roestvrij staal, alsook één van de metalen uit de legering wiens fluctaties het meeste invloed hebben op de prijs van het inox.

De terugval is nu al zo'n 7 weken op rij bezig en is o.m. te wijten aan een verwachte vertraging van de economie in Europa en in China. Voorraden stijgen en de vraag vermindert, hetgeen prijsdalingen tot gevolg heeft.  

Maar dit is uiteraard niet alles. In het begin van het jaar stonden de nikkelprijzen onder druk wegens de boycot van Indonesië die zijn export sterk had ingeperkt omdat zij in de plaats van ruwe ertsen liever halffabricaten of afgewerkte producten zouden willen exporteren. Indonesië was op dat moment één van de grootste nikkelexporteurs, hetgeen tot gevolg had dat er paniek op de markt ontstaan was.

De vrees voor een tekort heeft de prijzen toen in de hoogte geduwd, maar die vrees was nergens voor nodig, wegens vlug opgevuld door andere landen waaronder de Filipijnen. En dan valt alles weer op het normale ritme en zijn de 'oppotters' eraan voor de moeite: zij hebben ondertussen hoge voorraden opgebouwd die ze vervolgens toch weer kwijt willen.

De geschiedenis herhaalt zich. Hoe vaak hebben we al gehoord dat er een tekort zal komen aan een bepaalde materiaalsoort... om dan vervolgens een storm in een glas water te blijken.

Nu, als kleine verwerker kunnen wij de markt alleen maar ondergaan en moeten we mee in de hoogtes en laagtes van de prijzen.

Benieuwd wat het wordt...

Peter Depraetere

27 oktober 2014