Plots lijkt er geen vat meer te zijn op de inox prijzen. Terwijl ze maandenlang stabiel geweest zijn, schieten de prijzen momenteel de hoogte in.

Handelaren hanteren op dit moment dagprijzen, dat zegt voldoende.

De laatste weken zijn de inoxprijzen alvast met 15 à 20% gestegen, en de stijging is nog niet voorbij. Er is wat paniek op de markt en er worden weer geruchten van schaarste gelanceerd...

Onder de oorzaken van de prijsstijgingen worden genoemd: (voor zover wij zicht hebben op de mechanismen van de markt):

- een sterk stijgende nikkelkoers, te volgen op lme.com
- een schaarste aan chroom, een basiselement uit de legering van inox. Dit is de reden waarom ook de inox kwaliteiten uit de 430 reeks op dit moment stijgen
- de fabrikanten die hun materialen aan hogere prijzen proberen te verkopen

Deze laatsten spelen uiteraard een cruciale rol op de markt. Enerzijds blijven we hier rustig bij omdat we in het verleden ook al gezien hebben dat het lanceren van geruchten op de markt over schaarste de prijzen omhoog konden drijven, hetgeen uiteraard goed nieuws is voor de fabricanten. Anderzijds zijn wij als verwerkers bijzonder kleine garnalen en kunnen we niet anders dan de prijzen ondergaan.

Stijgingen ten gevolge van manipulatie van de markt of niet? Op dit moment zelfs niemand die het kan zeggen. Vast staat dat de prijzen de volgende maanden er niet goedkoper op zullen worden, dus iedereen gewaarschuwd. Tijd om nog in te dekken wat er ingedekt kan worden.

Peter Depraetere

30 november 2016