Invloed van China op grondstoffen (roestvrij) staal

Vorig jaar steeg de productie van roestvrij staal wereldwijd met 7.8 procent tot 38.1 miljoen ton, ongeveer de helft hiervan kwam van China. Het feit dat China in zijn eentje verantwoordelijk is voor de helft van de roestvrij staal productie, verklaart meteen waarom de invloed van China zo groot is op de prijzen van deze basismaterialen.

Enkel in de regio van West-Europa en Afrika daalde de productie van roestvrij staal nog. In Amerika, waar ze in 2012 nog een daling van 4.8 procent optekenden, steeg de productie weer met 3.6 procent, en ook in de rest van Azië (China niet meegerekend) steeg de productie met 0.8 procent tot 8.8 miljoen ton.

Omdat China zo’n grote producent metaal is, niet alleen van roestvrij staal, maar ook nog van verschillende andere materialen, spreekt het voor zich dat China een zeer grote impact op de wereldmarkt. China is naast een grote producent ook een grote consument van verschillende grondstoffen, zoals koper en ijzererts. Deze grondstoffen worden echter niet alleen gebruikt voor de vanzelfsprekende doeleinden, zoals de bouwindustrie, maar ook voor speculatieve doeleinden en als onderpand voor allerlei operaties met derivaten. Die operaties hebben de laatste jaren de prijzen opgedreven; het is de vraag wat de toekomst op dit vlak zal brengen.

07 mei 2014