Onderpoederdek lassen in de kijker

Onderpoederdeklassen is een lastechniek waarbij een machine - het woord zegt het zelf het lasproces eigenlijk uitgevoerd wordt onder bescherming van een speciaal poeder. De nieuwste machines zijn sterk geïnformatiseerd en hebben een volgcamera en een soort joystick, waarbij verder zeer veel automatisch gebeurt. De lasdraad wordt automatisch aangevoerd, het poeder wordt over de boog uitgestrooid en vormt dus de bescherming die het smeltbad beschermt tegen lucht.

Tijdens elk lasproces is lucht zowat de grootste vijand; luchtinsluitingen en luchtbellen geven op foto's fouten. Daarom wordt tijdens elk lasproces het vormen van de las beschermd tegen lucht; bij onder poederdek lassen zorgt de poeder dus voor het afdekken tegen lucht.

Het poeder dat na het proces overblijft, wordt meteen terug opgezogen door een zuigmond. De voordelen van het OP lasproces (waarbij OP staat voor onder poederdek) of in het engels SAW welding zijn duidelijk: een zeer mooie, gelijkmatige las met bijzonder weinig tot geen lasfouten. Bovendien is, éénmaal de machine gesteld, de lassnelheid zeer hoog in vergelijking met manueel of semi manueel lassen, gaande van bijna een meter per minuut tot zelfs enkele meters per minuut.

In de praktijk worden rondnaden en langslasnaden van vaten meestal via de SAW techniek gelast en worden de diverse aftakkingen manueel gelast

 

Uiteraard blijft een optimale lasvoorbereiding noodzakelijk.

Op foto in bijlage ziet u de machine met de operator die klaar staat om te lassen, een andere foto in bijlage geeft u een detail van een dergelijke SAW las in verschillende passen, en de laatste foto is een voorbeeld van de manueel gelaste aftakking.

Peter Depraetere

05 juni 2015