Paniek op de inoxmarkt

We schreven al dat de inoxprijzen op de markten onder druk staan; de laatste dagen lijkt het meer op paniek op de markten. De materiaalprijzen zijn in enkele weken tijd toch enkele tientallen eurocenten gestegen en het einde van de stijging lijkt nog niet in zicht, integendeel.

Op 14 maart gaven wij in onze nieuwsberichtjes het sterk vermoeden al aan dat de prijzen zouden stijgen (ondanks het feit dat dit zeer moeilijk te voorspellen valt) en nu, exact twee maanden later is het dus zo ver: we merken prijsstijgingen op de markt van inox materialen van gaandeweg 10% tot zelfs 30% in enkele weken tijd. Wat geeft dat binnen enkele maanden?

 

Dit alles veroorzaakt op dit moment wat paniek op de markt: handelaren geven prijzen die slechts 1 dag geldig zijn, verbruikers wensen nog vlug wat gaten in hun stock op te vullen of extra materiaal vast te leggen. Dit fenomeen creëert uiteraard tijdelijk een grote vraag, wat de prijzen alleen maar meer doet stijgen...

De vraag is dan alvast: is dit tijdelijke speculatie van een aantal partijen zodat de inoxprijzen de volgende maanden terug in elkaar stuiken of is dit een langdurige prijsverhoging? Niemand die het kan voorspellen, maar op korte termijn (de volgende paar maanden) zie ik persoonlijk enkel prijsstijgingen.

De willekeur van de markt? We moeten er toch mee leven, of we nu willen of niet.

Peter Depraetere

14 mei 2014