PMI test = Positive Material Identifiation Test

Diverse materialen van diverse kwaliteiten lijken op elkaar. Puur visueel kan je het onderscheid niet maken tussen bijvoorbeeld rvs304 en rvs316. Hoe kan je het verschil toch vaststellen? Voor 304 en 316 zou je een molybdeentest kunnen uitvoeren, maar de beste oplossing is een Positive Material Identification test(PMI test).

Hoe werkt deze test? Door het materiaal te bestralen met een laag radioactieve straling verkrijgen we een terugkerende radiatie die een bepaalde hoeveelheid energie bevat. Ieder chemisch element heeft zijn eigen vaste energiewaarde zodat afhankelijk van het type toestel gaat die dan het aantal zelfde energiepulsen optellen en vergelijken met de andere pulsen. Het resultaat van de vergelijking is een tabel waarin de gemeten elementen vermeld staan met het gemeten percentage. Indien het toestel niet over de mogelijkheid bestaat om een tabel op te stellen dien je alles af te lezen en om te zetten vanuit een grafiek. Nadien kan je dan uitzoeken met welk materiaal de waarden overeenkomen.

Deze methode is zeer goed om een controle uit te voeren op een onderdeel waarvan enige administratie ontbreekt. Maar kan ook gebruikt worden om te controleren of een bv las met het juiste toevoegmateriaal gelegd is. Het toestel is vrij klein maar behoorlijk duur in aankoop. Alinco heeft zelf geen toestel in zijn bezit, maar kan indien nodig wel één gebruiken via een relatie.

27 november 2014