Prijsevoluties metalen

De prijzen van metalen (staal, ketelstaal maar ook inox en speciale alloys) zijn de laatste maanden (en zelfs jaren) vrij stabiel gebleven, hoewel ze de laatste maanden een licht dalende trend vertoonden, met vooral sinds begin juli 2013 zelfs een eerder laag prijsniveau.

Als we naar prijsevoluties kijken is het verleden uiteraard alleen maar interessant om toch ergens een inschatting te kunnen maken naar de toekomst. Want de prijzen voor metalen - en dan zeker inox en de speciale alloys in te schatten - is zeer moeilijk. Net zoals de prijsevoluties van de aandelen op de beurs of van de ruwe olie, zijn de prijzen namelijk onderhevig aan heel wat niet-rationele factoren. Op langere termijn spelen vraag en aanbod uiteraard een belangrijke rol, maar op kortere termijn worden deze vaak meer beïnvloed door sentiment, geruchten en andere zaken.

In onze sector is er vaak toch heel wat tijdsverschil tussen het aanbieden van de offerte, de bestelling, de berekeningen (wij kunnen moeilijk materiaal bestellen als de plaatdikte nog niet geconfirmeerd is) en het bestellen van de materalen. Als tussen offerte en onze aankoop van materiaal al vlug een aantal maanden zitten, hebben we uiteraard een probleem als deze prijzen stijgen.

Nu, wat de (nabije) toekomst qua prijzen zal brengen is moeilijk in te schatten. Historisch gezien staan de meeste prijzen vrij laag en als je dan ziet dat zowel aandelenkoersen als olie naar boven schieten dan zullen de speculanten zich vervolgens ook wel richten naar grondstoffen omdat ze daar aanvoelen dat er nog behoorlijk wat kans op stijgen in zit.

Een interessant artikel over de huidige prijsevoluties - ook voor grondstoffen las ik in 'De Standaard', zie link hieronder. Zeker de moeite waard om te lezen

Peter Depraetere

21 augustus 2013