Project in de kijker: inox chocoladetank 5 ton

Eén van de specialiteiten van Deprest is het vervaardigen van kwalitatief hoogstaande chocoladeketels en tanks.

Foto in bijlage toont een recent project waarbij we een chocoladetank bouwden van 5 ton. Deprest vervaardigt eerder de grotere tanks tot 50 ton; een tank van 5 ton kunnen we dus eerder 'klein' noemen voor Deprest.

Deprest zorgt voor een eigen ontwerp - weliswaar in samenspraak met de klant, waarbij er bij het ontwerp rekening gehouden wordt met de eerder negatieve omgevingsfactoren waaraan dergelijke chocoladetank aan onderhevig is, namelijk een vergroot risico zowel op corrosie, maar vooral ook op erosie.

Dit maakt dat de ketels in de regel naar plaatdiktes toe overgedimensioneerd worden en dus nog een extra toeslag qua dikte krijgen dan deze voorzien door de technisch genormeerde berekeningen. Uiteraard worden de ketels er daardoor niet goedkoper door, maar enkele mm plaatdikte extra kan op vlak van erosie toch wel ettelijke jaren verschil geven.

 

Vanwaar deze verhoogde kans op erosie en corrosie? Erosie spreekt voor zich: alles slijt af met de jaren, zeker als je een permanente verwarming van bodem en mantel dient te bekomen door middel van een bain-marie systeem waarbij het water in de tussenmantel cirkuleert.

En corrosie zelfs bij roestvast staal? In de regel wordt er altijd hetzij staal, hetzij rvs304 gebruikt op de markt voor dit soort ketels, hetzij een combinatie van beiden. Inox corrodeert uiteraard minder vlug, maar in de praktijk blijkt dat, ééns deze aan het roesten gaat, de corrosievorming ook wel vlugger gaat, dus het gebruik van rvs304 is geen garantie, dat hebben we al gemerkt. Water is niet echt corrosiebevorderend; de temperatuur waarop de bain marie gehouden wordt, gecombineerd met extra temperatuurschommeling op sommige plaatsen zijn vrij belastend voor het metaal. Het is gewoon een andere omgeving dan neem pakweg een afschermingsplaat aan een machine die steeds binnen in een droge omgeving staat.

Alles hangt uiteraard af van de verwachting van de klant hoe lang de chocoladetank zou moeten meegaan. Bij aankoop zal een theoretisch gedimensioneerde ketel uiteraard even goed werken als deze met een extra erosietoeslag. Als de verwachting is dat deze tank slechts een 10 jaar zou moeten meegaan, dan zijn de dunnere materialen geen probleem, maar meestal worden de tanks meteen geïntegreerd in het gebouw, waardoor het niet zo eenvoudig is om een versleten tank te vervangen.

De oudste tanks van Deprest staan er ondertussen al 40 à 50 jaar, en we hebben jaarlijks zo goed als geen vragen naar herstellingen van oude tanks, dat zegt voldoende. Als die dikkere gedimensioneerde plaatdiktes dan zorgen voor extra gemoedsrust, is dat toch mooi meegenomen.

Peter Depraetere

 

03 maart 2014