Scheiding inox en staal

Een gouden regel in de constructie is een gescheiden verwerking van inox en staal. In de meeste gevallen is dit ook haalbaar, maar in een ketelbouwomgeving is dat toch minder evident dan in de gewone constructie om de eenvoudige reden dat vele ketels inox en staal combineren, en dat valt ook perfect te combineren.

Waarom?

- kostprijs: een voor de hand liggende reden is uiteraard de prijs. Ketels en vooral drukvaten zijn vaak gemaakt uit dikke plaat, waardoor het prijsverschil tussen inox en staal behoorlijk doorweegt. Als de productcontactdelen van vragen om inox, hoeven de poten en de steunen daarom niet altijd in inox gemaakt worden. 
- andere eigenschappen: de voornaamste redenen om flenzen en poten in staal te maken is dan zelfs vaak niet eens de kostprijs maar wel bepaalde mechanische eigenschappen zoals sterkte. Dat is de reden waarom niet altijd poten of structuren in staal gemaakt worden, maar ook flenzen  

Hoe realiseer je in dergelijke omgeving een scheiding van staal en inox?

Vanaf een gedeelte van de ketel in staal gemaakt wordt, dient het geheel uiteraard in de staalafdeling gemaakt te worden. Aangezien alle stukken die in ons atelier gemaakt worden toch volledig gebeitst worden, waardoor eventuele vervuiling sowieso weggehaald wordt, is dit minder problematisch.

Maar los daarvan heeft Deprest ook een 'farmahal' waarin ketels en apparaten die uitsluitend in inox gemaakt worden kunnen verwerkt worden. Deze wordt 'farmahal' genoemd omdat dit vaak toepassingen en toestellen zijn voor de farmaceutische nijverheid, maar uiteraard worden hier ook andere ketels gemaakt.

 

Peter Depraetere

28 januari 2015