Werk in de kijker - aanpassen van chocoladetanks van 31 jaar oud

Deprest is momenteel bezig met het aanpassen van chocoladetanks van 12 ton naar 16.5 ton. Grote chocoladetanks worden vaak meteen tijdens een bouw van een nieuwe hal geplaatst omdat ze zo groot zijn; het is dan uiteraard niet altijd zo eenvoudig om bestaande ketels te vervangen door nieuwe. De tanks zijn gemaakt in 1982 en zijn dus 31 jaar oud. Het spreekt voor zich dat in dergelijk geval de tanks van een uitstekende kwaliteit dienen te zijn.

Deprest staat bekend om zijn oerdegelijke chocoladetanks, dat is bij deze nog maar eens bewezen. Een chocoladetank krijgt veel te verduren, mede omdat er een continue circulatie van verwarmd water in zijn mantel gebeurt. Tanks zijn daardoor niet alleen onderhevig aan corrosie, maar tevens aan erosie van het materiaal.

Dat is natuurlijk het gevaar van een aantal goedkope tanks die op de huidige markt verkrijgbaar zijn. Hun wanddiktes zijn misschien wel voldoende op relatief korte termijn, maar als er na enkele jaren toch wat erosie begint op te treden, dan is een kleine correctiefactor meestal niet voldoende.

Omdat het weghalen en plaatsten van nieuwe tanks niet zo eenvoudig was, werd er dus besloten om de huidige tanks te verhogen, zodat er meer chocolade in kan. Foto's in bijlage geven wat sfeerbeelden van de montage.

Deprest werkt voornamelijk in atelier, maar doet af en toe ook eens een werk buitenshuis

Peter Depraetere

04 september 2013