Wat is beitsen en passiveren? Technisch bekeken.

Beitsen is een chemisch proces waarbij een microscopisch dun laagje wordt weggehaald van het materiaal. 

Dit proces wordt toegepast omdat er tijdens het productieproces (corrosie)schade kan ontstaan.  De belangrijkste oorzaken hiervan zijn:

  • Door het lassen kan een dikke lasoxidehuid ontstaan, met een chroomarme zone.  Deze zones zijn minder goed bestand tegen lokale corrosie.
  • Als gevolg van schuren, slijpen …, maar ook tijdens het transport, kan het materiaal vervuild worden met vreemd ijzer. 

Beitsen verwijdert chroomarme zones en vreemd ijzer, en herstelt de corrosiebestendigheid. 

Afhankelijk van de grootte van het materiaal, kan dit gebeuren door:

  • Plaatselijk aanbrengen van beitspasta met een kwast, bv. voor lasnaden.
  • Onderdompelen in beitsvloeistof.
  • Insproeien met sproeibeits, voor grote oppervlakken.

Na behandeling is het belangrijk dat het materiaal grondig afgespoeld wordt met water.  Het spoelwater dient zorgvuldig te worden opgevangen, en moet worden opgehaald door een erkend verwerker.

 

Na het beitsproces is het oppervlak terug ‘actief’ en moet de zelfherstellende chroomoxidehuid zich opnieuw vormen.  Dit zogenaamde “passivatieproces” voltrekt zich spontaan in contact met de lucht, maar heeft 24 tot 48 uur nodig.  Het passiveren kan worden versneld met chemische producten.  Indien correct uitgevoerd, is natuurlijke passivatie kwalitatief evenwaardig aan chemische passivatie.  Belangrijk is wel dat dit in optimale omstandigheden gebeurd, want zelfs een heel kleine ijzerverontreiniging (bv. door ronddwarrelende ijzerdeeltjes) kan dit proces verstoren.