Gutsen voor derden Gutsen toelevering

Gutsen, technische info

Gutsen is een proces dat materiaal wegneemt van een werkstuk, het is een vorm van slijpen of gecontroleerd branden. Gutsen of “gouging” heeft veel gelijkenissen met het lassen met beklede elektroden. Er wordt in beide gevallen een elektrische boog getrokken tussen het werkstuk en een elektrode.
Bij het lassen bestaat de elektrode echter uit een metaallegering en heeft ze als doel werkstukken te verbinden en materiaal toe te voegen.

Bij het gutsen bestaat de elektrode voornamelijk uit koolstof. De koolstofstaaf zorgt ervoor dat er materiaal gesmolten wordt en via enkele openingen in de lastang wordt er perslucht langs de elektrode geblazen. Op die manier wordt het gesmolten materiaal weggeblazen.

Waarvoor wordt het toegepast?

Het gutsen wordt vooral toegepast bij dikkere  materialen (>25mm) die gelast worden door de automatische onder poederdek lasmachine en wordt gebruikt voor:

  • het verwijderen van de 1e las pas. Eén van de reden waarom deze verwijderd wordt is omdat deze 1e pas vaak onder grote spanning staat en dit zou kunnen leiden tot lasfouten.
  • lasfouten die diep in het materiaal zitten makkelijk en snel te verwijderen.