Plasma keyhole (PAW): Afbeelding 1 Plasma keyhole (PAW): Afbeelding 2 Plasma keyhole (PAW): Afbeelding 3 Plasma keyhole lassen TIG las met plasma keyhole Plasma keyhole (PAW): Afbeelding 6 Plasma keyhole lassen Plasma keyhole welding Plasma keyhole installatie

1.  Plasma keyhole installatie voor verticale opbouw (2016)

Deze PAW installatie is uitermate geschikt voor de verticale opbouw van grote drukvaten en atmosferische tanks in inox, maar eveneens voor kleinere tanks.

Het Plasma Keyhole Lasproces (PAW) is zeer geschikt voor:

  • inox t.e.m. dikte 8 mm
  • doorlassing in één laag zonder lasvoorbereiding
  • het lassen van grote en kleine roestvrij stalen tanks, tevens ideaal geschikt voor vertikale opbouw van tanks
  • butt weld (vlakke las - zo goed als geen vervorming van de plaat) als fillet weld (hoeklas)

Bij het plasma keyhole lassen worden de platen niet afgeschuind, maar echt tegen elkaar geklemd.  Het is een procedé dat in de regel zonder toevoeg last. Heel eenvoudig gezegd wordt het materiaal onder zeer hoge temperatuur als het ware aan elkaar gesmolten. Bij plasma keyhole-lassen is er geen dure lasnaadvoorbereiding nodig, wat de totale laskosten reduceert.  Het proces is geschikt voor het samenlassen van platen of buizen tot 8 mm

Het plasma keyhole lassen gebeurt onder een hoge snelheid en geeft een zeer goede laskwaliteit met een diepe doorlassing en weinig kans op lasfouten, tenminste als de samen te lassen stukken mooi aansluiten. 

 

2.  Plasma keyhole installatie met klemmenbank (2019)

Begin april 2019 werd een tweede plasma keyhole installatie in gebruik genomen, ditmaal met een extra klemmenbank, ideaal voor het lassen van langlasnaden zonder veel manipulatie.